- Op 11 maart is het Landelijke Aangiftedag, die wordt georganiseerd door onder andere de Belastingwinkels in Nederland.
- Mensen met een laag inkomen kunnen op die dag terecht bij studenten fiscaal recht en fiscale economie voor hulp bij de belastingaangifte.
- De studenten delen zeven tips met Business Insider die je zeker niet mag vergeten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting over 2022.
- Lees ook: Belastingaangifte 2022: reiskosten en belastingkortingen voor werknemers
De jaarlijkse belastingaangifte is niet per se een klusje waar veel mensen naar uitkijken. Om fouten en mogelijk een onverwachte aanslag achteraf te voorkomen, is het van belang hier aandacht aan te besteden.
De Belastingwinkels in Nederland organiseren daarom de Landelijke Aangiftedag voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Zij kunnen op 11 maart terecht op een groot aantal locaties door het hele land, waar studenten, doorgaans fiscaal recht en fiscale economie, hen vrijwillig en vrijblijvend helpen bij de belastingaangifte over 2022.
De Stichting Belastingwinkel Rotterdam, die mensen helpt met inkomens tot 35.000 euro, is een van de organisaties die meedoet aan de Landelijke Aangiftedag.
Business Insider vroeg aan studenten van deze belastingwinkel welke tips zij vaak geven. Want deze kunnen uiteindelijk voor iedereen van belang zijn die de belastingaangifte moet invullen.
Dit zijn de 7 tips van studenten fiscaal recht en fiscale economie
Tip 1: Doe op tijd aangifte
De belastingaangifte van 2022 kan sinds 1 maart 2023 ingediend worden.
Aangifte doen vóór 1 april ingeleverd betekent uiterlijk 30 juni bericht van de Belastingdienst. Het gaat dan meestal om een definitieve aanslag.
Als je een uitnodiging hebt gehad, moet de aangifte voor 14 juli 2023 ingediend te zijn. Je riskeert een boete als je dit niet doet. Je kan vóór 1 mei 2023 uitstel aanvragen. Je kunt dan uitstel krijgen tot uiterlijk 1 september 2023.
Lees hier meer over deadlines en boetes: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes
Tip 2: Bereid je goed voor
Het is praktisch om voordat je start met het invullen van de belastingaangifte alle benodigde gegevens te verzamelen. Denk aan je BSN-nummer, je DigiD maar ook jaaropgaven als je in loondienst bent, de WOZ-waarde van je woning en de jaaropgaaf van de hypotheek als je een koopwoning hebt.
Wat je nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maar om het wat makkelijker te maken kunt je gebruikmaken van het overzicht in dit artikel of bij de Belastingdienst.
Tip 3: Check de vooraf ingevulde gegevens
De Belastingdienst vult jouw gegevens al in. Maar het komt weleens voor dat hier foutjes inzitten. Check daarom altijd de gegevens aan de hand van jouw eigen documenten.
Daarnaast kan de Belastingdienst niet alles weten en is het aan jou om de aangifte compleet te maken met eventuele aftrekposten of jaaropgaven die de fiscus gemist heeft.
Lees ook: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes
Tip 4: Check of je de voorgaande vijf jaren aangifte hebt gedaan
Niet iedereen krijgt een uitnodiging tot het doen van belastingaangifte. Dit betekent niet dat het niet de moeite is om alsnog aangifte te doen! Dit kan zelfs tot vijf jaar terug. Het is in heel 2023 nog mogelijk om aangifte te doen tot en met het jaar 2018.
Het is mogelijk om via Mijn Belastingdienst te checken of je belasting terugkrijgt. Blijkt aangifte doen niet voordelig, dan hoef je de aangifte niet te versturen. Let op: als blijkt dat je 49 euro of meer moet betalen, dan ben je wél verplicht aangifte doen. Dus vul een proefaangifte in (aangifte invullen zonder te versturen) om te zien of je aangifte moet doen.
Lees ook: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes
Tip 5: Houd rekening met aftrekbare zorgkosten
Je kunt bepaalde zorgkosten aftrekken. Het gaat om zorgkosten die verband houden met ziekte of invaliditeit die niet door de verzekering vergoed worden en die buiten het eigen risico van 385 euro vallen. Hierbij geldt wel een bepaalde drempelwaarde die afhankelijk is van je inkomen en of je een fiscale partner hebt.
Voorbeelden hiervan zijn tandartskosten, bepaalde dieetkosten en kosten van fysiotherapie. Check de website van de belastingdienst voor verdere details of lees de artikelen hieronder.
Lees ook:
- Belastingaangifte 2022: welke zorgkosten kun je als aftrekpost gebruiken?
- Zorgkosten als aftrekpost bij belastingaangifte? Zo hoog ligt de drempel bij inkomen tussen €20.000 en €100.000
Tip 6: Houd rekening met donaties aan goede doelen
Giften aan goede doelen zijn vaak aftrekbaar. Het gaat hier om giften aan stichtingen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instellingen).
Let wel: er is geen aftrek mogelijk als je contante donaties hebt gedaan. Ook kan het voordeliger zijn om te kiezen voor een periodiek gift
- Periodieke gift: gebaseerd op een notariële akte of akte van schenking. De gift dient voor minstens vijf jaar vastgelegd zijn.
- Overige giften zijn enkel aftrekbaar voor zover zij meer bedragen dan 1 procent van het verzamelinkomen van de belastingplichtige.
Lees ook: Belastingaangifte 2022: zo kun je giften en alimentatie als aftrekpost gebruiken
Tip 7: Vraag hulp of zoek informatie
Hoewel de belastingaangifte in veel gevallen grotendeels is ingevuld en veel zich vanzelf lijkt te wijzen, zijn fiscale zaken soms moeilijk te begrijpen.
Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen, waaronder de Belastingdienst zelf. Daarnaast kun je bij belastingwinkels terecht als je onder een bepaalde inkomensgrens valt. De voorwaarden verschillen per belastingwinkel.
Of misschien heb je iemand in je familie of vriendenkring die veel weet over belastingaangelegenheden. Als je inkomen het toelaat kun je je de aangifte laten doen door een belastingadviseur of fiscalist. Volgens belastingadviseur-wijzer.nl kost een belastingadviseur 60 tot 100 euro per uur.
Ga je toch liever zelf aan de slag met de juiste informatie, dan kun je bij Business Insider een hele serie artikelen vinden over de Belastingaangifte 2022. Hier vind je alles over bijvoorbeeld aftrekposten voor je huis, bij een auto van de zaak of als je ondernemer bent. Klik hier voor het dossier.